tips voor het nieuwe schooljaar

Tips voor een soepele start van het schooljaar

Voor sommigen van jullie is het al zover en voor de rest van het land nadert het nu ook snel: het eind van de vakantie. Dag lieve zomer, dank voor al je warme momenten, je strakblauwe luchten, je oneindige vrijheid. Dank voor de luie pyjamaochtenden en de zwoele avonden die je ons hebt gebracht. Onze buiken zijn weer ontspannen en onze harten gevuld met mooie herinneringen. Wij voegen ons vanaf nu weer bij de orde van de dag. Tot volgend jaar!

Maar hoe moet dat, weer terug naar de orde van de dag?

Misschien kan het jou niet snel genoeg gaan, weer overstappen op de regelmaat. Maar hoe doen we dat, van vrijheid weer terug in ritme en regelmaat? En vooral: hoe doen onze kinderen dat? De eerste schoolweken zijn kinderen vaak onrustig en moe. Maar er is iets wat je kunt doen om de overgang naar school of kinderopvang een beetje makkelijker te maken. Denk eens na over deze tips: 

Tips voor een soepele start van school

Hou het rustig

Het begin van een nieuw schooljaar brengt veel indrukken. Een nieuwe juf, nieuwe klas, weerzien met vrienden, nieuwe lesstof. Kinderen hebben tijd nodig om dit te verteren. Geef ze die tijd. Hou daarom de eerste weken hun agenda leeg. Zorg voor genoeg downtime. Op die manier kunnen ze hun ervaringen verwerken. En dat geeft ruimte in hun hoofd. 

Ritme

Misschien niet zo avontuurlijk als we zouden willen, maar onze kinderen zijn gewoontedieren. Die houden van een herkenbare routine. Je doet er dus goed aan om meteen vanaf de eerste schooldag kleine rituelen in te voeren. Terugkerende momentjes en gewoonten die orde scheppen in de chaos van een nieuw schooljaar. Denk aan de thee met het koekje na school, de vaste iPad-tijd, of het zwaaien bij het raam. 

En regelmaat

Die herkenbaarheid kun je rustig doortrekken naar de hele week; elke dinsdag naar het bos, op woensdag pasta en op vrijdag samen filmkijken. Mijn kinderen verlangden in de vakantie enorm naar het traditionele ontbijt op zondag. Alsof we op vakantie niet volop samen ontbeten? Nee, thuis was toch anders. Steeds terugkerende momenten zijn een soort ankers voor je kinderen. Wat er ook gebeurt, de herkenbaarheid zorgt voor veiligheid. 

Zorg voor een eigen beleving op eigen tempo

Je hoort het jezelf vaak vragen: hoe was het op school? Maar wat je terugkrijgt is meestal niet meer dan wat vaag gemompel of een ongemotiveerd ‘Goed’, of ‘Saaiiiii’. Weet je wat? Laat ze er zelf mee komen. Kinderen hebben de tijd nodig om de dag te verwerken. Wees dus gewoon stil. De verhalen komen vanzelf. En als ze dan beginnen te vertellen, probeer meelevende, maar korte antwoorden te geven. Echt? Zo hé. Hm. Wauw! Zo geef je je kinderen de ruimte om zelf betekenis aan de dag te geven. 

Bereid ze voor

Om te voorkomen dat het nieuwe ritme met al z’n verplichtingen en uitdagingen je kinderen overvalt, kun je je kinderen voorbereiden. Vertel ze elke avond hoe de volgende dag eruit zal zien. Zo vormen ze zich een beeld van de dag die komen gaat. Die voorbereiding, dat geeft kinderen grip op hun eigen leven. 

Leg de lat nog even niet zo hoog

Tafel dekken, je kamer opruimen, piano oefenen: ook dat hoort bij de regelmaat. In de vakantie ligt die routine wellicht redelijk op z’n gat. Maar voordat je het corveeprogramma voor je kinderen meteen weer op volle toeren aanslingert, zou je ook kunnen overwegen het iets rustiger aan te doen. Begin op halve kracht. Eerst maar eens even die eerste schooldagen overleven, toch? 

Oh, en vergeet jezelf niet!

Last but zeker not least, een tip voor jou. Als je kinderen dan straks weer op school zitten, waarom neem je dan niet eens even wat tijd voor jezelf? Want ook voor jou geldt dat de orde van de dag weer even wennen zal zijn. Dus kun je maar beter zo ontspannen mogelijk beginnen. Goed voor jou en goed voor je gezin. Neem dus lekker een kopje koffie en geniet van de zon of een goed boek. Dat is echt oké. Geniet ervan!

Scroll naar boven