niksen

Niksen, the dutch art of doing nothing

Een poosje geleden las ik over “Niksen, the dutch art of doing nothing”. 

Hoe wij Nederlanders, volgens het artikel in de New York Times, zo goed kunnen niksen.

Eerlijk gezegd herken ik ons, Nederlanders, er niet zo in maar dat terzijde. 

We zijn vaak druk. Te druk. 

We zijn de taxi naar clubjes van onze kinderen. Werkmail beantwoorden we in de auto voor het stoplicht. De was moet nog steeds opgevouwen worden. Toch? 

De Nederlandse kunst van niets doen, niksen, mogen wij ons wellicht iets meer toe-eigenen, nietwaar?

Vijf redenen om meer de tijd voor niksen te creëren; 


1)    Je voelt je meer ontspannen. Door te niksen, stap je uit de drukte, to-do lijstjes en actie-modus. Je komt weer even in het moment. Terwijl jij uit het raam staart, wordt bewust van je lichaam, je adem wordt rustiger. Je hele systeem kalmeert en komt in een ruststand.


2)    Je wordt productiever als je pauzes neemt. Haha, dat is wel een motivatie om te niksen, nietwaar? Je brein heeft het echt tijd nodig om alle input en indrukken te verwerken. 


3)    Je maakt ruimte om te luisteren naar je fluisterstem. In de drukte van de alledag ga je door, vaak in wat moet, hoort of verwacht wordt. Daarin lopen we onszelf wel eens voorbij. Tijdens het niksen luister je meer naar je fluisterstem. Je intuïtie of je wegwijzer. De moeite waard om daar tijd voor te maken.                                                  
4)    Niksen maakt je creatiever. Kinderen roepen wel eens; ik verveel me. Als je ze laat vervelen ontstaan de meest geweldige projecten, ideeën en verhalen. Zo werkt het ook voor ons.  Een beetje lummelen draagt bij aan je creatiekracht. Of dat nu in oplossingen, werk of activiteiten is. 


5)    Je aandacht en concentratie verbeteren. Door je aandacht even los te laten en te focussen op niets speciaals. Ontstaat er ruimte. Zodat je weer scherp aan de volgende klus begint.

Dat wil jij toch ook! Doe je mee met een beetje niksen? 

Beginnen met deze ” Dutch art of doing nothing” kan soms meer onrust dan ontspanning geven. 
Creëer daarom kleine momenten van een minuut of 5, om te beginnen. Zoek een tijd en plek waar jij ruimte ervaart. Een plek waar weinig afleiding, drukte en mensen zijn. Zet je telefoon een momentje op vliegtuigmodus. Als je steeds een berichtje hoort binnenkomen is nietsdoen een uitdaging. 

Ga lekker zitten, liggen of staan op een comfortabele plek waar je niet gestoord wordt. Je kan je hand op je buik leggen en bewust worden van je adem. Enkel voelen hoe je in,- en uitademt. That’s it. 

Dit is maar een voorbeeld. 

Waar het om gaat is dat je een pauze neemt in je leven.

Ruimte maakt voor “de kunst van het nietsdoen”.


Theedrinken, op de bank liggen, naar de bloemen in de tuin kijken, badderen. 

Simpelweg zijn. In het moment. Op welke manier ook.

Ben jij een goede nikser? Wil je het leren?

Ik ben reuze benieuwd. Laat je het me weten?

Scroll naar boven