ik wil graag op hakken lopen

Ik wil graag op hakken lopen

Ik zie ze lopen door de stad. Vrouwen op hakken. Niet van die lage hakken, maar flinke. Die vrouwen lopen erop alsof het pantoffels zijn. Maar dan wel superelegant.

Dat zou ik dus ook wel willen. Op hakken lopen. Het maakt me wat langer en het ziet er gewoon net even wat vrouwelijker uit. Maar als ik op hakken loop krijg ik na een half uurtje enorme pijn aan m’n voeten. Met kramp in de kuiten loop ik vervolgens in plaats van superelegant, superlomp. 

Maar weet je: eigenlijk hou ik gewoon erg van sneakers. Ik kan enorm onder de indruk zijn van de vorm en kleuren van een goed stel gympen, en van dat gevoel dat je op kussentjes loopt. 

Wat heeft dit met ouderschap te maken, zul je je afvragen? 

Ouders die bij mij komen hebben soms een verlangen. Niet naar hakken, maar wel naar iets dat ze nog niet hebben of zijn. Bijvoorbeeld het verlangen om een strengere en meer consequente ouder te zijn. Waar dan wel vaak achteraan wordt gezegd: ik ben wat chaotisch. Of: we houden ervan om impulsief dingen te doen. En: het lukt mij niet goed want het voelt als een keurslijf. 

Ouders leggen zichzelf om de haverklap verwachtingen en verlangens op. Soms zien ze het bij een ander. Of vaak vinden ze dat ze het juist níet zo moeten doen als de ander, als hun eigen ouders of als hun vrienden. 

Het punt is: kinderen voelen het haarfijn aan wanneer je iets volledig vanuit je ténen zegt – of alleen maar omdat je vindt dat je het zou moeten zeggen. 

Een goed cliché: blijf bij jezelf

Het klinkt zo logisch maar toch zeg ik het nog maar eens: je hoeft geen andere opvoeder te worden dan degene die al in jou zit. Wees gewoon jezelf. En probeer binnen wat bij jou past een manier van opvoeden te vinden die ook voor jouw kinderen en je gezin past. 

Zo coachte ik een moeder die zó ontzettend opgelucht was dat ze niet die strenge moeder hoefde te worden die ze voortdurend had nagestreefd! Ze ontdekte dat ze al goed genoeg was, als moeder. Op een manier die bij haar paste. 

En zo hervond ze de mooie eigenschappen die ze in huis had om bijvoorbeeld haar dochter beter te begrijpen. Door kleine aanpassingen in haar overtuigingen en een paar praktische veranderingen kwam er de rust waar ze zo naar verlangde. En ontstond er het gewenste goede contact met haar dochter. Want dat is iets moois om naar te verlangen; goed contact met je kinderen. 

Nog even voor de helderheid: al deze kwaliteiten had zij al in huis. Ze hoefde ze alleen maar anders in te zetten. En het krampachtig verlangen om een andere ouder te zijn, los te laten. 

Hakken of sneakers

En zo heb ik mezelf ook de krampen bespaard en een paar héél bescheiden hakken gevonden waar ik de hele dag op kan lopen. En die het ook nog leuk doen onder een jurk. Ik kijk gewoon niet meer naar hoge hakken, ik heb het lekker losgelaten. Bovendien word ik zó blij van de schoonheid van sneakers (ieder zo haar ding hè ;)), en van dat heerlijke, natuurlijke, fijne gevoel als ik op sneakers loop: dat is wat past voor mij. 

Scroll naar boven