hoe maak ik een capsule wardrobe

Hoe maak je een capsule wardrobe?

De mooie zomerdagen zijn voorbij. Nog twee weken en dan is het officieel herfst. En dat merken we. Bladeren vallen van de bomen. De lucht is gevuld met frisse regen en de geur van herfst. Heerlijk vind ik het. De knusheid die eraan zit te komen. Mijn lievelingsvest dat weer van zolder mag.  

Voor mij roept de wisseling van het seizoen ook nog iets anders op: de behoefte tot minimaliseren. Want zoals jullie weten, hou ik van vereenvoudigen.  

Stoppen met shoppen

Zo beloofde ik mezelf in de lente tien weken lang geen kleding te kopen. Te dragen wat ik had. Het lukte me prima. En weet je wat zo leuk is aan een shopchallenge? Het brengt veel meer dan een lege kast. Daar kom ik zo op terug. 

Wees blij met wat je hebt

Zo’n challenge vraagt namelijk om een andere mindset. Tevreden zijn met wat je al hebt. Creatief worden met wat er in de kast hangt. Wat heb ik, en wat heb ik écht nodig? 

Grootschalig onderzoek leert ons dat maar liefst 71 procentvan wat in onze kast hangt, in het afgelopen jaar niet gedragen is. 71 procent! Dat betekent dat je het ook prima had gered met die 29 procent die je wél draagt! We hebben dus teveel kleding. Maar waarom? 

Afgedragen of afgekeurd?

Stel jezelf eens deze vraag: waarom shop ik? Omdat je broek op de draad versleten is? Of omdat de trend veranderd is? Of hoop je stiekem een stukje zelfvertrouwen aan te schaffen met die killingjumpsuit? Dat onzekerheid of onrust meespeelt in ons shopgedrag is duidelijk. Maar het enige wat het je brengt is een overvolle kast. En dat geeft alleen maar méér onrust. 

Maak een sterke basis

Ik geloof in vereenvoudigen om rust te voelen. En dat geldt ook voor je kledingkast. Niet alleen die van jezelf, maar ook die van je kinderen. Want zeg eens eerlijk, hoeveel ongebruikte rokjes of overhemdjes liggen er in hun kast?  

Ga daarom terug naar de basis. Maak een set kleding waar je een flinke tijd mee voort kan. Kleding die je écht blij maakt. Die jullie het gevoelt geeft: meer hebben we niet nodig. Dit is genoeg. Die basis, dat noemen we een capsule wardrobe

Wat is een capsule wardrobe?

Een capsule wardrobe is een minigarderobe bestaande uit een x aantal favoriete items voor een bepaalde periode. Een bekend project is project 333 waarbij je 33 items hebt voor 3 maanden. Het idee erachter is dat je bijvoorbeeld 33 kledingstukken en schoenen kunt combineren tot zo’n 80 verschillende outfits. Dat is voor een kwartaal al bijna elke dag een nieuwe combi. Het uitgangspunt is: schift tot je een kleine maar sterke garderobe over hebt waar je je goed bij voelt. 

Wat levert het je op?

Zoals ik zei: minder kleding aanschaffen bracht me meer dan alleen een lege kast. Als jij nou ook deze herfst je eigen capsule samenstelt, wegdoet waar je niet blij van wordt en het shoppen flink vermindert, dan levert je dat flink wat voordelen op: 

Meer geld

Je voelde ‘m al aankomen: minder kleren kopen betekent meer geld overhouden voor andere dingen. Of voor kleding die duurzamer is. Die langer meegaat, beter zit, beter is voor het milieu en beter voor de mens. Kijk ook even dit filmpje. Dat overtuigt. 

Meer tijd

Behalve geld, bespaart het je ook veel tijd. Want shoppen, online en offline, kost je ongemerkt vele uren. Laat de winkelstraten eens een tijdje links liggen. Je zult verrast staan van de tijdwinst die het je oplevert. 

Minder onrust

Minder kleding betekent ook: minder keuzestress in de ochtend bij het aankleden en geen chaos meer in je kast.  

En dus ook: meer rust

Je draagt straks alleen nog maar de kleren waar je blij van wordt, waarin jij je goed voelt en die bij je passen. 

Je vereenvoudigt verder

Eenmaal begonnen met minimaliseren krijg je vaak de smaak te pakken. Het voelt fijn om lucht en ruimte te creëren in huis. Less is more.Door te vereenvoudigen wordt de afleiding kleiner en de kwaliteit groter. Probeer maar. 

Hoe maak je jouw eigen herfstcapsule?

Dan nu aan de slag met je eigen kledingkast en die van de kinderen. Google kan je vertellen welke methoden er allemaal zijn. Marie Kondo is een bekende. ‘What sparks joy?’ is haar uitgangspunt. Er zijn verschillende capsules denkbaar en er zijn geen regels. Onthoud dat je capsule niet alleen uit kleding bestaat, maar ook uit schoenen, jassen, accessoires en sieraden. 

 • Verdeel al je kleding en accessoires in vier stapels:  
 • Hou rond de 30 tot 45 items, bijvoorbeeld: 
 • Voor kinderen heb je ongeveer nodig: 
 • Blijven; hier word ik blij van 
 • Misschien; ik wil ze houden maar weet niet waarom 
 • Doneren of verkopen: ze staan mij niet maar anderen waarschijnlijk wel 
 • Weggooien; deze kleren zijn oud en van een slechte kwaliteit 
 • 15 tops/T-shirts/blouses/truien 
 • 8 broeken/rokken 
 • 6 paar schoenen 
 • 4 jurken 
 • 2 jassen 
 • 6 stuks bovenkleding (eventueel 12 als ze ook een T-shirt onder een vest of trui dragen 
 • 6 broeken/rokken 
 • Eventueel minder broeken rokken als je kind ook jurken draagt  

En?

Bevalt het, de vereenvoudiging in je kledingkast? Hoe voel je je na dit project? Vind je het leuk of lastig om te minimaliseren? Ik hoor het graag.

Scroll naar boven