Gezinscoaching: coaching voor ouders

Als ouder wil je dat je kind gelukkig is. Zorgeloos en blij, en met een flinke portie eigenwaarde. Verder wil je dat het thuis gezellig is. Dat je met aandacht en geduld klaar staat voor je kind. En dat je kunt genieten van het ouderschap. 

Helaas valt de realiteit soms tegen. Want opvoeden is complex en gaat niet altijd even soepel als je gehoopt had. Ouderschap kan overweldigend zijn, en soms weet je het gewoon niet meer. 

Worstel jij met de opvoeding? Zou jij graag de ontspannen ouder willen worden zoals je die je ooit voorgesteld had? Ploeter dan niet langer en focus je op wat wél goed gaat. De gezinscoach helpt je om de mogelijkheden en kracht die je wel hebt, zo goed mogelijk te benutten. 

Als opvoeden lastig wordt

Het is nooit je bedoeling geweest om tegen je kind te schreeuwen, en je had ook niet van te voren bedacht dat je zó gestrest van je eigen kinderen kon worden. Maar het sluipt er langzaam in. Je bent teleurgesteld in jezelf en je hebt vaak spijt van je eigen optreden. Maar je blijft het proberen, want je wilt het zo graag goed doen als ouder. En dat maakt het alleen nog maar complexer: wanneer je aan alle eisen wilt voldoen waarvan jij denkt dat je als ouder moet voldoen. 

Opvoedvragen

Vind jij opvoeden soms lastig? Of vraag jij je wel eens af:

  • Kan ik stoppen met schreeuwen tegen mijn kinderen?
  • Hoe ben ik de ongeduldige, mopperende ouder geworden die ik gezworen had nooit te zijn?
  • Gaan mijn kinderen ooit naar mij luisteren?
  • Wanneer stopt die eeuwige strijd over eten, slapengaan en de iPad?
  • Wanneer zal ik weer tijd voor mezelf hebben?
  • Hoelang nog kan ik alle ballen in de lucht houden?
  • Hoe komt het dat ik telkens zo geraakt wordt door het gedrag van mijn kind? 
  • Zal ik ooit energie uit het ouderschap halen?

Waarom gaat het zo moeilijk?

Als ouder wil je graag weten waar nou precies de schoen wringt. Waarom gaat de opvoeding zo stroef? Wat doe ik verkeerd? Soms is er niet eens zoveel aan de hand. Dan is het een kwestie van slechte gewoonten die erin geslopen zijn. In een enkel geval is er een groter probleem. Maar coaching richt zich niet op het probleem, maar op de oplossing. Wat kun je doen om te zorgen dat het beter gaat? Focussen op de goeie dingen, om te beginnen.

Hoe wordt opvoeden weer leuk?

Wanneer je het gevoel hebt dat je als gezin steeds verder wegzakt in een negatieve modus, dan is het tijd om de opwaartse spiraal terug te vinden. En dat werkt het beste met de hulp van een buitenstaander. Iemand die jullie professioneel kan ondersteunen. Niet om jou te vertellen wat er fout gaat. Maar om te kijken wat er al goed gaat. En hoe jullie daar meer van kunnen doen, zodat je weer plezier in het opvoeden krijgt.

Coaching voor ouders

Als pedagogisch coach sta ik ouders bij die het even niet meer weten. Ik werk daarbij op een oplossing- en systeemgerichte manier. Dat betekent dat ik enerzijds op zoek ga naar de mogelijkheden en krachten van jou als ouder en de andere leden van het gezin. Anderzijds bekijk ik de invloed van het systeem, het gezin en de interactie tussen de gezinsleden. Zo leer je patronen en pijnpunten herkennen, maar ook de behoeften van de anderen. Door elkaar te leren begrijpen kun je ineens de mogelijkheden zien die je hebt om met elkaar te verbinden. Belangrijk is dat je daarbij de rust vindt in jezelf, zodat je beter in staat bent om bewust aanwezig te zijn en te voelen wat jij en de anderen nodig hebben. Hoe dat precies werkt?

Hoe werkt gezinscoaching?

Tijdens de coachsessies gaan we praten. Jij mag van alles vertellen over je gezin en over jezelf. Samen bekijken we waarom bepaalde dingen vastlopen en andere dingen wel goed gaan. We staan vooral lang stil bij jou. Ik geef je de ruimte om weer in contact te komen met jezelf. Want door je denken en voelen te benoemen en te verbinden, krijg je helderheid. Helder inzicht in waarom jij bepaalde dingen doet, maar ook inzicht in de behoeftes en mogelijkheden van de anderen. Wees daarbij vriendelijk naar jezelf en gooi dat oordeel alsjeblieft overboord. Door met aandacht te voelen en na te denken zul je merken dat je evenwichtiger in het leven komt te staan. En hoor je de oplossing die je vaak al in je hebt. Intuïtie krijgt weer de overhand in de opvoeding. Want jij hebt echt alle antwoorden, daar mag je op vertrouwen! 

Resultaat: rust en gezelligheid

In het coachtraject ga je op een nieuwe manier kijken naar je kind, je gezin en je rol als ouder. Je krijgt helder inzicht in wat werkt en leert vertrouwen op je eigen intuïtie. Samen ontdekken we wat genoeg ouderschap is en hoe jij op jouw manier een goed-genoeg-ouder kan zijn. Want de perfecte ouder bestaat niet! 

Ook een ontspannen ouder zijn?

Nieuwsgierig geworden naar gezinscoaching voor ouders? Vraag dan vrijblijvend een gesprek aan en ontdek hoe je weer het gezellige gezin krijgt dat je ooit voor ogen had.