ben je ook zo lekker in balans

Ben jij ook zo lekker in balans?

Oké, even een kort door de bocht uitspraak:

Balans? Ik geloof er niet in. 

Als ik aan balans denk (ik ben een beelddenker) dan zie ik een moeder of vader voor me die als een weegschaal met de handen in de lucht staan en voortdurend wat van de ene hand op de andere legt. Alleen al het idee dat je voortdurend met twee handen omhoog moet staan om alles te dragen en het gevoel te hebben dat het niet lukt! Ik word er al moe van. 

Wat ik veel ouders hoor zeggen is hoe zwaar het is om al die ballen in de lucht proberen te houden. Behalve dat het ongelooflijk veel energie kost, is er de dreiging dat er uiteindelijk een bal zal vallen. En dan zul je net zien dat dit de belangrijkste bal is. En dat wist je niet van tevoren. 

Want terwijl je wordt geleefd, heb je geen ruimte of tijd om na te denken, te voelen wat werkelijk belangrijk voor je is. Welke bal jij absolute prioriteit geeft. Te kiezen voor één bal. En vanuit die keuze te gaan staan en handelen.

Vereenvoudigen geeft ruimte

Payne zegt: “Vereenvoudigen gaat niet over het weghalen van dingen. Het betekent ruimte creëren in je leven, je intenties en je hart. Wanneer er minder mentale en fysieke wanorde is, vergroot je je aandacht en voel je weer wat je werkelijk belangrijk vindt voor jezelf en je gezin.” 

Ik heb pas een interessant boek gelezen: The one thing. Je raadt het al, het gaat over één ding. Het boek zegt: “Een gebalanceerd leven is een leugen. Als je alle dingen een beetje doet, doe je ook alle dingen een beetje tekort. Kies wat jij belangrijk vindt en accepteer dan volledig dat andere dingen minder aandacht krijgen. Onthoud goed dat de keuze die je maakt, niet voor altijd is. Je kan kiezen dat je een maand of half jaar even geen tijd hebt voor de andere dingen. Door die keuze te maken ga je uit balans.” 

Stel prioriteiten

Welke pijler in jouw leven is op dit moment voor jou het meest belangrijk? Je werk, je gezin, je relatie met je partner, familie, vrienden? Je gezondheid of je bewustzijn, persoonlijke groei of zelfontwikkeling? 

Wat het ook is, maak een keuze. Kies wat op dat moment prioriteit heeft. Voor een dag, een week, misschien een maand of zelfs een jaar. En de rest is gewoon even bijzaak. 

Dus: wil jij fulltime werken? Doe dat dan. Als anderen er wat van vinden, dan is het dat maar zo. Wil je juist thuis zijn met de kinderen, ga ervoor. Stop met denken: ik zou toch moeten werken of: ik heb toch een studie gedaan

Wil je sporten omdat je je weer fit wil voelen, ga sporten! Als je je vriendinnen even niet ziet, dan kan het even niet. Wat je ook doet: doe het met heel je ziel en zaligheid. Maak een keuze, sta er compleet achter en trek je eigen plan. Doe het op jouw voorwaarde en blijf trouw aan jezelf. 

Ga even naar binnen en kies

In plaats van als een hamster rond te rennen in een rad, kun je ook even vertragen en stil staan om te voelen wat belangrijk is. Voel je dat er iets is wat aandacht vraagt? Dan reageer je daarop, je zet het bovenaan je lijstje. Ook al lijkt het helemaal niet het belangrijkste. 

Dus: zet dat gevoel van tekort te schieten, je overweldigd en vermoeid te voelen van je af. Kies bewust, neem er de tijd en aandacht voor en beleef plezier aan het proces. Wat houdt je tegen? 

Nog even terug naar balans

Begrijp me niet verkeerd: balans is een mooi begrip. Maar balans heeft voor mij een andere betekenis. Namelijk dat je connected bent met jezelf. Dat je te midden van alle roerigheid en drukte met regelmaat even afstemt op je eigen frequentie en voelt wat er in jou leeft. Wat je belangrijk vindt, wat je aandacht nodig heeft en waar je voor kiest. 

Wat heeft voor jou prioriteit op dit moment? Kun jij alle ruis loslaten en voelen waar je je onverdeelde aandacht aan wilt geven? Durf jij uit balans te gaan?

Scroll naar boven