tips

10 tips voor een ontspannen zomervakantie

Nog heel even en het is zover: zomervakantie. De laatste weken zijn vaak wat hectisch met afscheidsborrels, verjaardagen en de laatste schoolactiviteiten. Onze dochter gaat naar de middelbare school, dus de laatste weken staan in het teken van afscheid. Dat er traantjes zullen vloeien, staat vast.

Ik kijk enorm uit naar de vakantie. We zijn er allemaal zo ontzettend aan toe. Even geen haast in de ochtend, geen huiswerk, geen gesjees van hot naar her. Een hele zomer zonder clubjes, partijtjes, en verplichtingen. Voor ons gezin is dit de tijd om een tandje terug te schakelen, weer te verbinden met elkaar en samen mooie herinneringen te maken. 

Lummelen

Ik herinner mij de vakanties uit mijn kindertijd als zorgeloos en eindeloos. Lange dagen gevuld met spelen in de speeltuin, zwemmen in het zwembad, koekjes bakken, spelletjes spelen met mijn zus en moeder, een boek lezen op de bank, hutten bouwen in de tuin. Met tussendoor genoeg tijd voor lummelen en vervelen. Dat sec gevoel van totale ontspanning en niks hoeven; dat gun ik elk kind en elke ouder. 

Hard werken

Dat klinkt heerlijk, maar ik weet dat er genoeg ouders zijn die er tegenop zien. Tegen de eindeloosheid van de zomervakantie. Het voortdurend aan staan als ouder. De kinderen de hele dag om je heen en dat gevoel dat je ze moet vermaken. Of juist die ingewikkelde combinatie van werk – vakantie – BSO, en alles wat er verder nog moet gebeuren. 

Daarom, voor alle ouders die een tikje opzien tegen de lange vakantie: 10 eenvoudige tips voor een ontspannen zomer. Bereid je voor op een zomer vol rust, aandacht en gezelligheid, en niet te vergeten: mooie herinneringen!

10 tips voor een gouden zomer

1. Creëer een dagelijks ritme 

Het klinkt misschien niet ontspannen: een ritme maken. Maar dit is de beste tip die je kunt krijgen. Mensen (en vooral kinderen) zijn gewoontedieren en een zomervakantie gooit alle betrouwbare routines overhoop. In plaats van vrijheid ontstaat er dan juist onrust. Een herkenbare routine geeft kinderen voorspelbaarheid. Bouw daarom vaste momentjes en afspraken in. Bijvoorbeeld: in de ochtend, middag en avond eten we samen, fruit eten we in de ochtend, het koekje in de middag en om vijf uur mag de iPad een halfuurtje aan. En kijk: de dag is gevuld met herkenning. Dit hoeft natuurlijk niet in beton gegoten te zijn;) 

2. Maak een weekplanning

Een duidelijk vooruitzicht wat er staat te gebeuren geeft iedereen houvast. Je hoeft bovendien niet elke dag het wiel weer opnieuw uit te vinden of de discussie over activiteiten aan te gaan. Maak de planning samen met de kinderen, laat vooral nog wat aan het toeval over en vergeet de lummeltijd niet! 

3. Wees aanwezig

Kies momenten om er helemaal te zijn met je aandacht. Leg die telefoon weg en kijk naar je kinderen. Hoe ze spelen, een boek lezen, slapen, eten. Dat brengt niet alleen vertedering met zich mee, het werkt ook heel ontspannend. 

4. Speel mee

En als je er dan toch bent: waarom niet even goed meespelen? Trek aan die verkleedjurk, doe mee met verstoppertje of ga eens lekker kleien. Heerlijk! En je kinderen zullen je ontzettend dankbaar zijn. 

5. Ga de natuur in

Onmisbaar als je echt wilt vertragen: de natuur. In de natuur valt zoveel te beleven! Alleen al de aanblik van natuur is voldoende om je meer ontspannen te voelen. Dwaal van de paden en kijk naar hoe mieren hun drukke leventje leiden. Klim in een boom en bezie de wereld vanuit een ander perspectief. Neem eten, drinken en een kleed mee en gun jezelf de tijd om lang te luiwammesen in de natuur. 

6. Gun jezelf genoeg tijd

Niet vergeten: voel wat je zelf nodig hebt. Wil je een avond de stad in? Elke ochtend ongestoord koffie kunnen drinken zonder drukte om je heen? Geef aan wat jij nodig hebt om te kunnen ontspannen, en ga dat doen. Daar wordt je uiteindelijk een leukere ouder van. 

7. Leg de zomer vast

Maak een vakantieboekje (alleen of met de kinderen) waarin je mooie zomerherinneringen vastlegt, de grote én de kleine. Zo beleef je die momenten weer een beetje opnieuw. En voel je de dankbaarheid. 

8. Verveling hoort erbij

Ongetwijfeld gaat die komen: de ‘mam, ik verveel me, wat kan ik doen?’-vraag. Laat het ze zelf oplossen. Het is goed voor kinderen om zich te vervelen. Kinderen die vertrouwd zijn met verveling ontwikkelen vaak een rijk innerlijk leven. Verveling maakt creatief, ze leren problemen op te lossen en nieuwe dingen te bedenken. 

9. Leg de lat lager

Er hoeft niet elke dag iets geweldigs te gebeuren. Je hoeft niet de entertainer te zijn. Je kinderen kunnen prima een dag minder douchen, een beetje later naar bed, een minder gezonder maaltje eten. Het hoeft niet allemaal goed. Relax. 

10. Maak tradities

Wat zijn dingen die jullie elke zomer steevast doen? Waar worden jullie blij van? Misschien heb je nog herinneringen uit je eigen jeugd of is er iets waar de kinderen het nóg over hebben. Laat die dingen dan elke zomer terugkeren. Maak er een traditie van. Geen inspiratie? Misschien zit hier iets bij: 

  • Een tocht door de duinen naar het strand
  • Kamperen met vrienden
  • Naar de sterrenregen kijken
  • Een extra groot ijsje eten als de vakantie begint
  • Koekjes bakken voor de buurt
  • Bootje varen met een picknick
  • Opblijven voor een zonsondergang
  • Slapen in de tuin of op het dakterras
  • Een avondwandeling door de stad

Klaar voor een ontspannen vakantie!

Ik wens je een prachtige zomer toe. Een luie, lome zomer waarin je weer opnieuw verbindt met je gezin, waarin de dagen lekker traag zijn en waarin iedereen kan ontspannen. 

Heb jij iets aan deze tips? Of heb jij nog mooie raad voor een ontspannen zomer? Vertel me wat voor jullie goed werkt in de zomervakantie. Ik hoor het graag! 

Scroll naar boven